Tegenwoordig kennen we veel soorten verlichting: LED lampen, gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen etc. Een lamp waar we het niet zo vaak over hebben is de filamentlamp. Dit lampje behoort tot LED verlichting en biedt meerdere voordelen. Ben jij nog niet zo bekend met de LED filament lamp? Geen zorgen! Wij vertellen je er graag meer over.

LED filament

Filamentlampen kun je in principe zien als een vervanger voor de traditionele gloeilamp die we vroeger allemaal in huis hadden. De traditionele gloeilamp kenmerkt zicht door het gloeidraad in het bolletje. De LED Filament lamp heeft hetzelfde draadje, alleen is de lamp nu gebaseerd op de LED technologie. Hiermee krijg je dus dezelfde knusse sfeer, door het warme licht, maar is het licht veel energiezuiniger én ook veiliger. Je zult het verschil bijna niet merken, aangezien de lampen bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn als het gaat om design en uitstraling. Bij een LED filamentlamp is het ook mogelijk om het licht te dimmen. Dit moet dan aangegeven staan op de verpakking van het lampje.  

Voordelen filamentlampen

LED Filamentlampen hebben meerdere voordelen. Zo heeft de filament lamp geen opstarttijd nodig om de volledige lichtopbrengst te bereiken, in tegenstelling tot een halogeenlamp en spaarlamp. Hiernaast heeft de filamentlamp een hogere lichtopbrengst met een lager wattage én gaan de lampen ongeveer 25.000 branduren mee. Daardoor hoef je ze minder vaak te vervangen en doe je er langer mee. Een ander voordeel is dat de filamentlamp geen warmte afgeeft. Hierdoor is het lampje veiliger in gebruik en zal deze minder heet worden dan een gewone gloeilamp. De LED filamentlamp is niet te onderscheiden van een gewone gloeilamp en zal dus niet je interieur afdoen. Het licht geeft een warme kleur en geeft ook snel meer gezelligheid overal in je huis.