Wat doet een arbeidsdeskundige precies?

Het komt regelmatig voor dat werknemers ziek worden en tijdelijk niet kunnen werken. In sommige gevallen komt er een bedrijfsarts aan te pas, maar soms kan een arbeidsdeskundige een goede uitkomst bieden. Maar veel mensen weten niet wat een arbeidsdeskundige doet. Dit leggen wij dan ook graag uit in dit artikel. Lees daarom snel verder!

Het werk van een arbeidsdeskundige

Maar de grote vraag is: wat doet een arbeidsdeskundige nu precies? Een arbeidsdeskundige houdt zich bezig met de belasting en belastbaarheid van mensen in hun werk. Deze disbalans stellen ze niet alleen vast, ze proberen dit ook te voorkomen met preventiemaatregelen. Ze meten dus niet alleen de fysieke gesteldheid van werknemers, maar ook de mentale en psychosociale toestand. Hierbij wordt dus gekeken naar omgevingsfactoren zoals familie, collega’s en persoonlijke financiën. Verder wordt er ook gekeken of iemand recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een schadevergoeding of andere uitkeringen. De arbeidsdeskundige werkt dan ook samen met een bedrijfsarts en een uitkeringsinstantie.

Re-integratie

Hiernaast bieden arbeidsdeskundigen hulp bij complexe re-integratie. Vaak raken medewerkers het overzicht kwijt als ze te maken hebben met tijdelijke beperkingen en baanverlies. Dit kost tijd en veel energie. Daarom helpt een arbeidsdeskundige bij dit proces. Ze stellen de kracht van de eigen mens centraal. Ze helpen medewerkers dan ook bij het opbouwen van hun zelfstandigheid en autonomie. Hierdoor gaan mensen vanzelf weer denken in oplossingen en kunnen zij verder met het herstelproces. Als een werknemer te lang niet werkzaam is, kan het zijn dat de stap wordt gemaakt naar tweede spoor re-integratie. Dit houdt in dat de werkgever verplicht is om de werknemer te helpen bij het vinden van nieuw werk buiten de eigen organisatie. Dit is meestal na 1 jaar, maar kan ook eerder zijn. Dit is afhankelijk van de ziekte en de situatie.