Als je ziek wordt is dit natuurlijk erg vervelend. Soms ben je een aantal dagen of zelfs weken niet op kantoor en moet je je ziekmelden. Als je langdurig ziek bent komen er echter hele andere regels bij kijken. In sommige gevallen krijg je zelf te maken met de bedrijfsarts. Maar wanneer moet je naar de bedrijfsarts en wat houdt dit precies in? Wij vertellen je er graag meer over!

Wat doet een bedrijfsarts?

Ten eerste is het goed om duidelijk te maken wat een bedrijfsarts precies doet. Deze persoon is een medisch specialist op het gebied van werk en gezondheid. Wanneer een medewerker ziek is en zich ziekmeld, is het de verantwoordelijkheid van een deskundige bedrijfsarts om het ziekteverloop in de gaten te houden. Mocht diegene merken dat je erg lang afwezig bent, dan kan het zijn dat je op gesprek moet komen. Hiernaast kun je ook naar de bedrijfsarts stappen als je zelf vragen hebt of advies wilt hebben over je gezondheid.

Verzuimbegeleiding

Het is natuurlijk niet zo dat je je bij elke ziekmelding meteen moet melden bij de bedrijfsarts. Dit is echt alleen nodig wanneer je voor een langere tijd ziek bent en niet kan werken. Het is dan de taak aan de bedrijfsarts om de ziekmelding te beoordelen. Vervolgens ga je een traject in van verzuimbegeleiding, bij bijvoorbeeld arbodienst Preventix. Dan moet je af en toe op spreekuur komen en wordt er gekeken naar je gezondheid en of je gezond genoeg bent om weer aan het werk te gaan. De bedrijfsarts zal dan ook nauw betrokken zijn bij de re-integratie van de zieke werknemer. Hierbij geeft de bedrijfsarts ook advies over maatregelen die zullen helpen om aan het herstel bij te dragen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de bedrijfsarts alles vertelt aan je baas, vanwege beroepsgeheim.