Tegenwoordig is de keuze wat betreft kozijnen gigantisch. Het onderscheid welk materiaal dan ook het best is, is een lastige keuze. Dit is afhankelijk van het type materiaal dat je graag wilt plaatsen, de levensduur en hoe veel onderhoud je kwijt bent aan renovatie of schoonmaken. De meest bekende kozijnen zijn in het algemeen: houten- en kunststof kozijnen. Houten kozijnen hebben het voordeel dat ze makkelijk te bewerken zijn, eveneens is dit ook weer een nadeel omdat hout kan rotten. Kunststof kozijnen zijn daarentegen onderhoudsarm en gaan wel 30 tot 50 jaar mee. Niet gek? Maar waarom worden aluminium kozijnen dan steeds vaker geproduceerd en verkocht? In deze blog lees je de voordelen hiervan.  

De kozijnen zijn zeer duurzaam 

Dat aluminium praktisch is, is niet onbekend. Het materiaal wordt namelijk gebruikt bij scheepsbouw, luchtvaart en zelfs ruimtevaart. Ook bij woningen wordt het toepassen van dit materiaal steeds populairder. Het eerste voordeel van het materiaal is dat het erg duurzaam is. Aluminium draagt bij aan de verduurzaming van de huidige maatschappij.  

Onderhoudsarm  

Het voordeel is dat het metaal als beschermende laag dient wanneer het in aanraking komt met de buitenlucht. Het tweede voordeel is dat het dan ook niet verkrimpt, vervormt en scheurt. Het onderhoud is daarom ook vrijwel nihil. Het enige wat aan te raden is, is het zo nu en dan schoonmaken van de kozijnen. Dit kan met een reinigingsmiddel speciaal voor aluminium in combinatie met een vezelvrije doek.  

Zeer sterke isolatie 

Metalen is als metaalsoort niet echt isolerend. Het geleidt wel warmte, maar ook kou! Dit is dus niet een wenselijke situatie in een relatief koud en winderig land als dat van Nederland. Daarom is hier een oplossing voor bedacht. Namelijk het gebruik van een ‘thermische brug’. Dit stelt de aluminium producten zoals kozijnen en aluminium deuren instaat dezelfde isolerende waarde te hebben als kunststof en houten producten. Ideaal voor je energierekening dus! 

Uitstekend tegen inbraak en brandwerende situaties 

Het laatste voordeel van het materiaal is dat het uitstekend is tegen inbraak. Dit komt door het sterke materiaal waardoor het moeilijk is het profiel open te breken. Het smeltpunt van aluminium bevindt zich bovendien pas rond de 600 graden! Dit kan dus behoorlijk van pas komen wanneer er brand in het huis plaatsvindt.