Verlichting is een belangrijk onderdeel in ons interieur. Het zorgt voor sfeer en het maakt het huis gezelliger. Toch kan het nog best lastig zijn om een goed lichtplan in te stellen. Soms is de verlichting te fel en soms juist weer te donker. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van verlichting voor in huis. Ben je benieuwd wat dit is? Lees dan snel verder.

Soort verlichting

Bij het uitkiezen van verlichting is het goed om rekening te houden met het soort verlichting. Zo heb je basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting. De basisverlichting is verspreid door heel de kamer. Functieverlichting zie je op plekken waar het licht dus een functie heeft, zoals een studeerkamer of boven een schilderij. Verder kun je sfeerverlichting toevoegen door heel het huis. Door op de juiste plekken sfeerverlichting toe te voegen zul je je interieur nét even die extra touch geven. Dit brengt ons bij het volgende punt.

Sfeer maken

Je kunt heel gemakkelijk sfeer maken met bepaalde licht accenten in huis. Denk bijvoorbeeld aan een traprenovatie waarbij je lichtspotjes monteert onder de traptreden. Deze traprenovatie met ledverlichting zal er niet alleen voor zorgen dat je als het donker is niet van de trap valt, maar zo zal het ook een leuk effect geven. Het trappenhuis wordt subtiel verlicht door de spotjes. Hetzelfde geldt voor meubels in de keuken of kasten, waaronder je spotjes plaatst. Deze indirecte verlichting is key als het gaat om sfeerverlichting. Verder is het goed om vooral warme en zachte lampen in te zetten voor sfeer. Je hebt ook verlichting dat dimbaar is. Dit is erg handig, aangezien je het licht in elke kamer zo op elk gewenst moment kunt instellen. Tijdens een etentje dim je bijvoorbeeld het licht en als je aan het werk bent aan tafel kun je het licht feller zetten.