In de winter is het heerlijk om warm binnen te zitten onder een kleedje. Maar je maakt de sfeer in huis nóg knusser met een kachel of haard. Niet alleen staat dit heel gezellig, het geeft ook nog eens lekker veel warmte af. Maar bij het aanschaffen van een kachel of haard zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Ben je benieuwd welke dit zijn? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat voor soort kachel?

Als besluit om een kachel te kopen, zijn er honderden soorten waar je uit kan kiezen. Het soort kachel die je kiest, hangt dus af van je wensen en waarvoor je de kachel gaat gebruiken. Zo kun je een houtkachel kopen voor binnen, maar zo zijn er ook veel haarden en kachels die je buiten in de tuin kunt zetten. Verder is het goed om na te denken of je een open of gesloten kachel wilt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld met kleine kinderen, is het veiliger om te kiezen voor een kachel met een deurtje ervoor.

Het uitkiezen van een kachel

Als je een kachel of haard gaat uitkiezen, doe je dit meestal bij een kachels- en haardenwinkel. Medewerkers kunnen je adviseren voor het juiste type kachel. Op internet kun je uiteraard ook inspiratie opdoen, maar zorg er dan wel voor dat je je goed inleest in het type kachel dat je op het oog hebt. Een belangrijk onderdeel van een kachel is het vermogen dat ze leveren. Het gebeurt vaak dat mensen een kachel aanschaffen die te groot is, omdat ze denken dat een kleintje niet genoeg vermogen kan leveren. Toch is dit niet goed, aangezien de kachel op deze manier nooit optimaal gestookt wordt. Kies daarom een kachel met het juiste vermogen.