Verlichting is ontzettend belangrijk in het interieur. Niet alleen is het praktisch, omdat je zo donkere plekken verlicht, het staat ook nog eens erg gezellig en huiselijk. Met de juiste verlichting creëer je een bepaalde sfeer wat je inrichting ten goede zal doen. Zo kun je na een lange dag werken thuiskomen in een sfeervol verlicht huis en even tot jezelf komen. Wil je weten hoe je de juiste verlichting kiest? Wij vertellen het je graag!

Lichtplan

Voordat je allerlei lampjes gaat aanschaffen is het goed om eerst een lichtplan te maken. Hiervoor bedenk je voor jezelf op welke plekken je in huis licht mist of op welke plekken je niet helemaal tevreden bent met het licht. Vervolgens kun je een plan maken met plekken die dus verlicht moeten worden en waar je aanpassingen aan wilt brengen. Vervolgens kun je op zoek naar geschikte verlichting voor elke ruimte in je plan. Zo heb je in de keuken bijvoorbeeld al heel ander licht nodig dan in de woonkamer of slaapkamer. Visualiseer dus voor jezelf hoe de verlichting in elke ruimte eruit zou moeten komen te zien.

Wat voor soort verlichting

Dan heb je nog de keuze in het soort verlichting. Zo kun je gewone gloeilampen en halogeenlampen gebruiken, maar ook LED verlichting. LED verlichting staat erom bekend om zuiniger te zijn dan gewone verlichting. Deze lampen hebben meer branduren, gaan langer mee en daarom hoef je deze dus ook minder snel te vervangen.

Aansluiting

Als je eenmaal het soort verlichting hebt gekozen, kun je kiezen voor een aansluiting, waarmee je het licht kunt bedienen. Dit kan via schakelmateriaal zoals wandcontactdozen, dimmers en bewegingssensoren. Er zijn verschillende merken met schakelmaterialen, zoals Busch Jaeger. De schakelaar die je kiest kun je ook weer afstemmen op de rest van het interieur.